De handen zijn een belangrijke potentiële besmettingsweg. Uit onderzoek is gebleken dat een goede handhygiëne de kans op besmettingen vermindert.
Handreiniging en handdesinfectie worden beschouwd als de belangrijkste maatregelen om het risico van het overbrengen van micro–organismen te verminderen.
Om risico op besmetting te minimaliseren is van groot belang dat de procedure handhygiëne elke keer wordt uitgevoerd na overledenenzorg en na contact met de directe omgeving van de overledene. Dit protocol bestaat uit de volgende onderdelen:
Meer informatie over hygiëne en handhygiëne kunt u vinden in het Protocol overledenenzorg - Hygiëne en het onderdeel productinformatie op deze website.
Was de handen met water en zeep:
Motivatie: Met water en zeep worden de handen gereinigd.
Pas na het wassen van de handen met water en zeep géén handdesinfectie toe
Een dubbele handhygiëne is namelijk een grote belasting voor de handen.
Handalcohol is de verzamelnaam voor de alcoholpreparaten die gebruikt worden voor handdesinfectie en kan zowel op basis van ethanol, n-propanol of isopropanol zijn samengesteld.
Vanwege de ontvlambaarheid van alcoholen en dus ook handalcohol preparaten zijn er regels voor productie en opslag die in het gebruik niet van toepassing zijn.
Om in gedachten te houden: Een product dat niet op alcohol basis is of combinatie producten met een afwijkende concentratie, maar voldoet aan de EN 1500 en ook ARBO-technisch is toegelaten, is een mogelijk alternatief.
Toevoegingen
Veiligheid
Absorptie van alcohol door de huid, tijdens de toepassing, is beschreven. Deze is echter zo gering, dat dit geen risico vormt. Dit blijkt onder andere uit het rapport Ethanol (ethyl alcohol) van de Gezondheidsraad
Handenalcohol en religie
Alcohol absorptie door de huid wordt niet als een probleem gezien binnen die religies waar de consumptie van alcohol verboden is.
Uitzondering kan worden gemaakt voor medewerkers met aangetoonde of bewezen overgevoeligheid voor de in vloeibare zeep vrijwel altijd aanwezige conserveringsmiddelen, dit in overleg met de bedrijfsarts. In dat geval kan gebruik worden gemaakt van zakjes zeeppoeder of vloeibare zeep van een andere samenstelling.
Motivatie: Desinfecterende zeep is minder effectief dan handalcohol.
Na het wassen van de handen is het afdrogen van de handen een logisch gevolg.
Het afdrogen van de handen maakt onderdeel uit van het verwijderen van vuil op de handen.
Na het wassen van de handen met een desinfecterende zeep volgens het handenwasprotocol bestaat de mogelijkheid dat zich nog (microscopisch) kleine vuilresten op de handen bevinden. Door de handen goed af te drogen met een papieren handdoek worden ook deze vuilresten verwijderd.
Belangrijk
Met regelmaat zijn in overledenenzorgruimten katoenen handdoeken te vinden om de handen mee af te drogen.
Reeds gebruikte katoenen handdoeken vormen een grote bron van onwenselijke (schadelijke) micro-organismen en dienen om deze rede niet voor handhygiëne na overledenenzorg te worden gebruikt!
Het is niet de bedoeling dat na het ontdoen van micro-organismen door het volgen van het handenwasprotocol weer micro-organismen op uw handen terechtkomen doordat u gebruik maakt van een besmette katoenen handdoek!
Als geen papieren handdoekjes beschikbaar zijn kan eventueel gebruik worden gemaakt van een schone katoenen handdoek om de handen te drogen.
Door veelvuldig toepassen van handhygiëne, vooral wassen, kan de huid uitdrogen en geïrriteerd raken. Dit kan worden tegengegaan door het gebruik van een vochtinbrengende huidcrème.
Motivatie: Bij aanraking van het tuitje van de dispenser of de mond van de tube kan de handcrème besmet raken.
Motivatie: Handcrème in potten kan gemakkelijk besmet raken.
Motivatie:
Als een kraan geen elleboog- of voet bediening heeft maar draaiknoppen dient u de kraan dicht te draaien met een papieren handdoekje (waarmee u net uw handen heeft afgedroogd).
Op deze manier voorkomt u dat micro-organismen op de draaiknop weer op uw vingers / handen belanden.
U voert deze handeling uit nadat u uw handen heeft gedroogd (punt 6).
Motivatie: Het drogen duurt te lang en mechanische verwijdering van micro-organismen (door middel van het droogdoekje) wordt gemist. Bovendien droogt de huid uit, wat een onnodige extra belasting van de huid betekent.
NB. Vaak worden bepaalde delen van de handen vergeten. Veel vergeten delen van de handen zijn de vingertoppen, tussen de vingers, en de duimen.
|