Er is één uitzondering. Als sporenonderzoek wordt toegepast op een overledene (bijvoorbeeld door de technische recherche) worden sommige van deze producten ook gebruikt om geen extra sporen aan de overledene toe te voegen.
Bij de zorg voor overledenen is het van groot belang dat zoveel mogelijk gebruik wordt gemaakt van disposable producten / wegwerpproducten (wegwerp kleding / producten voor eenmalig gebruik).
Als volgt informatie over de volgende producten:
Handschoenen zijn verkrijgbaar in plastic, latex / rubber, vinyl, nitril of Biogel Neotech.
Handschoenen die vervaardigd zijn van een andere materiaal dan nitril verbergen een defect door hun elasticiteit. De gebruiker merkt niet op dat de veiligheidsbarriere is doorbroken en waant zich veilig.
Er zijn gepoederde handschoenen en ongepoederde handschoenen. Als de handen wat vochtig zijn (bijvoorbeeld na het wassen van de handen) zijn ongepoederde handschoenen moeilijker aan te trekken dan gepoederde handschoenen.
Meer informatie over handschoenen kunt u vinden in het item “Veiligheid medewerker(s): Handelwijzen en productinformatie” uit het protocol “Overledenenzorg” op deze website.
Een maliënkolder handschoen is vervaardigd uit metalen ringen. Het dragen van een maliënkolder handschoen voorkomt / verkleint de kans op snij–accidenten en verkleint het risico van prikaccidenten.
Meer informatie over maliënkolder handschoen kunt u vinden in het item “Veiligheid medewerker(s): Handelwijzen en productinformatie” uit het protocol “Overledenenzorg” op deze website.
Een plastic wegwerpschort dient als barrière tussen u en de besmettingshaard. Bij het dragen van een dergelijk schort worden bovenlichaam en –benen beschermd tegen vuil en micro–organismen. Een plastic wegwerpschort geeft gewoonlijk geen bescherming tegen chemische besmetting.
Meer informatie over schorten kunt u vinden in het item “Veiligheid medewerker(s): Handelwijzen en productinformatie” uit het protocol “Overledenenzorg” op deze website.
Een hardplastic / rubber schort dient als barrière tussen u en de besmettingshaard. Bij het dragen van een dergelijk schort worden uw bovenlichaam en –benen beschermd tegen vuil en micro–organismen. Een hardplastic / rubber schort geeft, door de dikte, veelal bescherming tegen chemische besmetting.
Een papieren overall wordt doorgaans gedragen door de technische recherche en dient er voor om geen sporen achter te laten op de overledene.
Meer informatie over de overall kunt u vinden in het item “Veiligheid medewerker(s): Handelwijzen en productinformatie” uit het protocol “Overledenenzorg” op deze website.
In ziekenhuismortuaria zijn bijna altijd operatiekamerjassen te vinden.
Operatiekamerjassen zijn vervaardigd van een stof die weinig vocht absorbeert.
Operatiekamerjassen hebben lange mouwen, waardoor ook de armen worden beschermd tegen micro–organismen.
Wist u dat:
Bijna elke medewerker die met overleden werkt, heeft de beschikking over werkkleding. Door het contact met overledenen is de werkkleding een haard van micro–organismen. Door deze haard van micro–organismen is de kans op besmetting en kruisbesmetting zeer hoog.
Een chirurgisch mondneusmasker is vervaardigd van papier. Op operatiekamers dient een chirurgisch mondneusmasker ervoor om de patiënt tijdens een ingreep niet te besmetten met micro–organismen van de drager van het masker. Ook dient dit chirurgisch mondneusmasker ervoor om de operateur niet te besmetten met micro–organismen die van de patiënt afkomstig zijn. In de overledenenzorg wordt met regelmaat gebruik gemaakt van een chirurgisch mondneusmasker.
Meer informatie over chirurgische mondneusmasker kunt u vinden in het item “Veiligheid medewerker(s): Handelwijzen en productinformatie” uit het protocol “Overledenenzorg” op deze website.
Voor de meeste micro–organismen dient men gebruik te maken van een filtermasker met een filterbereik tot 1 micron. Het filter minimaliseert de kans dat aërogene micro–organismen de drager van het masker via de ademhalingsweg kan besmetten. Filtermaskers zijn verkrijgbaar voor zowel eenmalig gebruik (wegwerpexemplaren) als vaker gebruik, met een verwisselbaar filter.
In de zorgsector en de overledenenzorgsector wordt het gebruik van herbruikbare filtermaskers afgeraden.
Filtermaskers in Europa hebben een Europese Norm: EN 149:2001
Er zijn 3 type filtermaskers
Meer informatie over het filtermasker kunt u vinden in het item “Veiligheid medewerker(s): Handelwijzen en productinformatie” uit het protocol “Overledenenzorg” op deze website.
Brildragende overledenenverzorgers hebben als voordeel dat de bril grotendeels beschermt tegen spatgevaar. Zo wordt voorkomen dat micro–organismen in het oog terechtkomen.
Een veiligheidsbril is in veel soorten en maten verkrijgbaar. Meestal is een veiligheidsbril vervaardigd van kunststof. Een goede veiligheidsbril is ook aan de zijkanten afgesloten. Wist u dat:
Meer informatie over de veiligheidsbril kunt u vinden in het item “Veiligheid medewerker(s): Handelwijzen en productinformatie” uit het protocol “Overledenenzorg” op deze website.
Een haarnetje / kapje is meestal gemaakt van papier. Het haarnetje wordt in de overledenenzorg gedragen op het moment dat risico voor spatgevaar aanwezig is. Het haarnetje dient vooral te worden gebruikt als men tijdens overledenenzorg gebruik maakt van een botzaag (bijvoorbeeld bij obductie).
Vaak worden schoenen overgeslagen als men het heeft over micro–organismen. Schoenen komen overal en dragen daardoor van alles met zich mee aan vuil en micro–organismen.
Schoenbeschermers zijn plastic wegwerp ‘sokken’ die u over de schoenen kunt aantrekken.
Er zijn veel soorten desinfecterende zeep verkrijgbaar. Belangrijk is, vanwege het vele handen wassen dat u in dit vak behoort te doen, dat de desinfecterende zeep een huidvriendelijke zeep is.
Meer informatie over desinfecterende zeep kunt u vinden in het item “Veiligheid medewerker(s): Handelwijzen en productinformatie” uit het protocol “Overledenenzorg” op deze website.
Handenalcohol is een vloeibaar product dat vuilresten achterlaat, maar micro–organismen doodt.
Meer informatie over handenalcohol kunt u vinden in het item “Veiligheid medewerker(s): Handelwijzen en productinformatie” uit het protocol “Overledenenzorg” op deze website.
Bij veel wastafels zijn handdoeken te vinden. Handdoeken zijn meestal gemaakt van katoen. In de overledenenzorg wordt afgeraden om deze handdoeken te gebruiken.
Papieren handdoekjes zijn verkrijgbaar in verschillende soorten en maten en van verschillende soorten papier. Er zijn harde papieren handdoekjes die stug aanvoelen. En er zijn papieren handdoekjes die zacht en aangenaam zijn in het gebruik.
Meer informatie over papieren handdoekjes kunt u vinden in het item “Veiligheid medewerker(s): Handelwijzen en productinformatie” uit het protocol “Overledenenzorg” op deze website.
Bij veel wastafels is nog een handenföhn te vinden. De handenföhn blaast warme lucht tegen de handen, waardoor het aanwezige vocht verdampt. De handenföhn is relatief goedkoop, omdat maar één keer een aanschaf nodig is, maar is in de overledenenzorg sterk af te raden.
Op veel locaties waar overledenen worden verzorgd zijn kranen aanwezig, waar de handen na de overledenenzorg worden gereinigd. Met regelmaat zijn deze kranen voorzien van draaiknoppen. Draaiknoppen zijn in de overledenenzorg sterk af te raden.
Een elleboogkraan is een kraan die met de elleboog geopend dient te worden. Door het openen van de kraan met de elleboog, opent u de kraan met een lichaamsdeel waar zich weinig schadelijke micro–organismen bevinden. Door het sluiten van de kraan met de elleboog voorkomt u dat uw schone handen weer bevuild worden met mogelijke micro–organismen.
Reguliere zeeppompjes zijn vaak een kweekvijver van micro–organismen. Om dit te voorkomen zijn er elleboogpompjes die zeep of handenalcohol laten vrijkomen als met de elleboog op de (vaak metalen) beugel wordt gedrukt. Door de elleboog te gebruiken, laat u zeep of handenalcohol vrijkomen met een lichaamsdeel waar zich weinig schadelijke micro–organismen bevinden.
Om verspreiding van micro–organismen tegen te gaan dient u het Uitkleedprotocol te volgen.
Voor persoonlijke bescherming en om kruisbesmetting te voorkomen is een goede handhygiëne van belang. Instructies voor een goede handhygiëne kunt u vinden in het deelprotocol “Handhygiëne”.
|