Op deze vraag is geen eenduidig antwoord te geven. Verkeert u in goede conditie en raakt u een pas overledene aan die geen besmettelijke ziekte heeft, dan zal weinig gevaar bestaan dat u daar iets vervelends aan overhoudt. Natuurlijk neemt u dan wel de hygiënemaatregelen in acht.
Het is belangrijk om te weten dat het ontbindingproces veelal vóór de dood start (in de terminale fase). De oorzaak is een sterk verminderde weerstand.
In en over het gehele menselijk lichaam bevinden zich micro–organismen. Deze vermeerderen zich op een moment dat een lichaam niet meer in staat is hier weerstand tegen te bieden. Na de intreding van de dood neemt de vermenigvuldiging van deze micro–organismen razendsnel toe door het afwezig zijn van enige weerstand.
Twee factoren spelen hierbij een rol:
Als de overledene gezet is, veel vocht vasthoudt en vlak voor het moment van overlijden hoge koorts had, zal het vermenigvuldigen van micro–organismen heel snel gaan. Als de overledene daarentegen uitgedroogd is, zal dit proces iets langzamer verlopen.
Een warme omgevingstemperatuur zal het vermenigvuldigen van micro–organismen stimuleren. Daarentegen zal een koude omgevingstemperatuur dit proces langzamer laten verlopen, maar niet stoppen.
Meer informatie over het ontbindingsproces kunt u vinden in het item “Het menselijk lichaam na overlijden / ontbindingsproces”.
Als de overledene besmet is met een schadelijk micro–organisme en door intreding van de dood een antibioticakuur niet heeft afgemaakt, is het goed mogelijk dat dit micro–organisme immuun is geworden voor de antibiotica. Op het moment dat u door dit micro–organisme wordt besmet is het mogelijk dat dit immune micro–organisme bij u nog moeilijker te behandelen is. Op dat moment is er sprake van een resistent micro–organisme.
Is het als professional gevaarlijk om een overledene zonder handschoenen aan te raken? U kunt beter het zekere voor het onzekere nemen en beschermingsmaatregelen treffen en hygiënemaatregelen in acht nemen.
De Werkgroep Infectie Preventie (WIP) heeft in het Protocol “Veilig werken in de obductiekamer” benadrukt dat professionals in elk geval handschoenen moeten dragen bij alle handelingen waarbij de overledene wordt aangeraakt.
|