Op dit moment kan men zich tegen een aantal ziekten laten vaccineren. Sommige vaccinaties worden al op jonge leeftijd gegeven. Een vaccinatie geeft (mogelijk) een verhoogde weerstand tegen een bepaalde ziekte. Een vaccinatie houdt niet in dat deze aandoening dan niet kan optreden. Besmet worden en ziek worden kan altijd.
Deze is relevant voor verhoogde weerstand tegen besmetting bij het werken met overledenen.
In Nederland is voor wat betreft tetanus sprake van “prevaccinatie (is vaccinatie voor de mogelijke besmetting)” en “postvaccinatie (is vaccinatie na de mogelijke besmetting)”.
In het rijksvaccinatieprogramma is tetanus opgenomen in het DKTP vaccin.
Prevaccinatie is als de vaccinatie plaatsheeft voor mogelijke besmetting. Vaccinatie in het DKTP betreft prevaccinatie.
Doorgaans wordt in Nederland ervan uit gegaan dat personen jonger dan 19 jaar door de DKTP-vaccinatie nog beschermd zijn tegen tetanus.
De tetanusvaccinatie geeft bescherming voor een periode van 10 jaar.
Er wordt van uit gegaan dat personen ouder dan 19 opnieuw moeten worden gevaccineerd als sprake is van een mogelijke besmetting (verwonding).
Postvaccinatie gebeurt dan tijdens behandeling van een verwonding bij de arts.
Voor risicogroepen bestaat de mogelijkheid zich standaard elke 10 jaar te laten vaccineren.
Hiervoor kan contact worden opgenomen met de GGD (GGenGD) of de huisarts.
Medewerkers begraafplaats zijn een risicogroep en komen daarom mogelijk in aanmerking voor een eventuele pre-tetanusvaccinatie.
Tetanusvaccinatie beschermt alleen tegen tetanus, niet tegen wondinfectie in het algemeen, zoals nog wel eens wordt gedacht.
Meer informatie over deze belanghebbende vaccinaties en andere vormen van vaccinatie kan worden opgevraagd bij de Arbodienst, de Arbo-arts, de GGD (GGenGD) en de huisarts.
|