Alle disciplines die met overledenen werken krijgen vroeg of laat, sommige met regelmaat, te maken met traumaslachtoffers. Dit brengt, naast de reguliere gevaren van besmettingsgevaar, nog een andere zeer gevaarlijke vorm van besmettingsgevaar met zich mee, namelijk snij–, steek– (prik-) en spatgevaar.
Trauma ontstaat door geweld van buitenaf. Dit kan iemand zichzelf aandoen (suïcide / zelfmoord), door een ongeval, maar kan ook ontstaan door toedoen van derden (ongeval / moord).
In veel gevallen is er sprake van zowel (grote) uitwendige als inwendige schade. Het kan ook voorkomen dat de overledene uitwendig geheel gaaf is. Houd er rekening mee dat het inwendige ernstig beschadigd kan zijn.
Het is van groot belang dat bij traumaslachtoffers rekening wordt gehouden met de beschadiging van botten.
Als er sprake is van losse of verspreide lichaamsdelen, dan zijn deze door lichaamsvocht en mogelijke externe factoren, zoals regen, glad. Door de lichaamsdelen te verplaatsen of neer te leggen (bijvoorbeeld in een body–bag) bestaat het gevaar dat het vocht opspat. Een groot risico is dat in opspattende delen en vocht micro–organismen aanwezig zijn. Opspattende deeltjes die in de ogen of de mond komen dient u zo snel mogelijk te verwijderen. Deze vorm van contact moet beschouwd worden als prik– / snij- / spataccident, omdat de mogelijkheid bestaat dat via het oog of slijmvlies micro–organismen uw lichaam binnendringen.
Opspattende delen die in kleding terechtkomen, moeten zo spoedig mogelijk verwijderd worden. De besmette kleding dient gereinigd te worden.
Advies is om bij dergelijke omstandigheden gebruik te maken van een veiligheidsbril.
Bij intramurale patiënten dient men er rekening mee te houden dat in geval van opgelopen botbreuken door lichamelijke trauma voor overlijden, zoals een polsbreuk of een collumfractuur, tijdens zorg voor de overledene gevaar bestaat op snij– en prik- / steekaccidenten!
Hoe klein of groot de wond / opspatting ook is, stel u zelf altijd onder behandeling van een arts. Indien mogelijk, ga zo snel mogelijk naar de spoedeisende hulp van een ziekenhuis.
Als uw werkgever beschikt over een “prik–, snij-, spataccident protocol” dient u deze te volgen!
Zie voor meer informatie het item “Prik-, snij-, spataccident” in dit protocol.
|